“Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους κλινικάρχες ότι δεν θα εμπλακούν ενεργά στην πανδημία. Γι’ αυτό δεν τολμά να δείξει «πολιτική πυγμής» απέναντι τους και περιορίζεται μόνο στην καθυστερημένη επιστράτευση 200 ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών”
Συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την επίταξη του νοσοκομείου “Ερ. Ντυνάν” προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19.
O κ. Ξανθός τόνισε ότι η πανδημία στη χώρα μας είναι στη χειρότερη στιγμή της, υπάρχει λειτουργική κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και πλήρης αδυναμία τους να καλύψουν όλες τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας. Ο κ. Ξανθός υπενθύμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αξιοποίηση του «Ε.Ντυνάν» έγινε πριν από δύο μήνες και τόνισε ότι η περιορισμένη επιστράτευση του για μη covid περιστατικά δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει την εικόνα «ιατρικής πολέμου» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην εφημερία των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου.
Απαντώντας ο κ. Κοντοζαμάνης παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι οριακή και τόνισε ότι στη μάχη έχει στρατευτεί τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας.
Ανταπαντώντας, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν την περίοδο της κορύφωσης του επιδημικού κύματος ο ιδιωτικός τομέας που έχει χιλιάδες κρεβάτια στην Αττική να διαθέτει μόνο 250 για περιστατικά covid και τα στρατιωτικά νοσοκομεία ούτε ένα, αφήνοντας το ΕΣΥ να αποδιοργανώνεται και την επαγγελματική εξουθένωση των υγειονομικών να διογκώνεται καθημερινά. Είναι προφανές, ανέφερε ο κ. Ξανθός, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους κλινικάρχες ότι δεν θα εμπλακούν ενεργά στην πανδημία. Γι’ αυτό δεν τολμά να δείξει «πολιτική πυγμής» απέναντι τους και περιορίζεται μόνο στην καθυστερημένη επιστράτευση 200 ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.
Για το νοσοκομείο “Ερ. Ντυνάν” ο κ. Ξανθός είπε, ότι ακόμα και με την σημερινή ενσωμάτωση του στο σύστημα εφημερίας της Αττικής για τα non covid περιστατικά, αναδείχθηκε η ανάγκη από-ιδιωτικοποίησης του και άμεσης επαναφοράς του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ειδικό καθεστώς.
Δείτε επίσης: Μετά από ένα χρόνο χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ και ελάχιστες προσλήψεις, αποφάσισαν να επιτάξουν 206 ιδιώτες γιατρούς
Α. Ξανθός: Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα είναι μονόδρομος- Καθυστέρησαν τραγικά